čtvrtek 12. září 2013

Vilcacora - Uňa de gato

Vilcacora - Uňa de gato

Vilkakora latinsky Uncaria tomentosa nebo Vilcacora, Uňa de Gato Kočičí dráp, Cat´s claw je „královnou" mezi peruánskými léčivými bylinami a jednou z hlavních složek všech léčebných kúr. Je to velká popínavá rostlina, někdy označována za liánu.
Hlavní použití: - při léčbě rakoviny všech druhů, při gastrických potížích, jako prostředek pro posílení imunity a prevence proti nemocem. Vilcacora tvoří základ všech léčebných kúr. Další použití: - při nádorových onemocněních - zlepšuje stav cév, zabraňuje vzniku krevních trombů - při zánětlivých onemocněních trávícího traktu, Crohnova choroba - při zánětech tlustého střeva, narušení bakteriální flóry tlustého střeva - při diabetes, cirhóze - při chorobách spojených s poškozením funkce imunitního systému - při chronickém únavovém syndromu - při chronické infekci horních cest dýchacích, záněty vedlejších dutin nosních - jako prevence virových onemocnění (chřipky), astmatu - při zánětech kloubů, revmatizmu a artritidě - pro zlepšení metabolismu ledvin - při parazitních onemocněních - při oběhových chorobách.
Dávkování a způsob přípravy: 1 lžíci sušené kůry vložit do 1 litru studené vody, přivést k varu a nechat vařit na mírném ohni 15-20 minut. Odcedit a pít 3x denně sklenku odvaru. Nedoporučuje se těhotným, kojícím ženám, dětem do 3 let a lidem před nebo po transplantaci orgánů. Skladovat na suchém a tmavém místě, mimo dosahu dětí. Odvar je barvy červené s viditelnou jiskrou a čistotou.
 Detail řemdiháku plstnatého      
Řemdihák plstnatý (Uncaria tomentosa), známý též jako vilkakora, unkárie nebo kočičí dráp, je dřevnatá liána z čeledi mořenovité, vyskytující se v deštných pralesích Amazonie. Slovo Vilcacora pochází z ajmarštiny. Rostlina dorůstá až třicetimetrové délky, na bázi listů má tenké zahnuté trny připomínající drápy kočky.
Používala se v tradičním domorodém léčitelství, evropská medicína ji objevila až v 80. letech. Přisuzují se jí pozitivní účinky při bolestech zad, zánětech, rakovině i AIDS. Jako droga se používá kůra i kořen. Nedoporučuje se její užívání v těhotenství.

Vědecká klasifikace
Říše:rostliny (Plantae)
Podříše:cévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělení:krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída:vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád:hořcotvaré (Gentianales)
Čeleď:mořenovité (Rubiaceae)
Rod:řemdihák (Uncaria)
Binomické jméno
Uncaria tomentosa

1 komentář:

  1. Já také vsázím na léčivou sílu bylinek. Mám jich hodně nasušených a v zimě nám vařím bylinné čaje :-) . Nejen, že jsou nejzdravější, ale také nejchutnější :-) . Naposledy moji bylinkovou sbírku doplnila také vilcacora , se kterou se snažím snížit svůj krevní tlak.

    OdpovědětVymazat